Oerdis: ligt de oplossing in het verleden?

haaskarbonade

Wij eten heel anders dan onze verre voorouders. We laden onze supermarktkarren vol met industrieel bereid voedsel. Pakjes en zakjes vol bewerkte ingrediënten, met onbegrijpelijke namen. Verder bestaat een groot deel van onze voeding uit granen. We eten brood, pasta, rijst, koekjes en crackers: allemaal producten die pas op het menu staan sinds de landbouwrevolutie (ongeveer 7.000 jaar geleden). We eten veel suiker. En we gebruiken veel melk en andere zuivelproducten. De oermens kon wilde dieren niet melken, dus zuivel stond niet op het menu.

Ons huidige voedingspatroon heeft gevolgen voor de gezondheid. We worden dik, onze kinderen worden dik, onze aderen slibben dicht en onze suikerspiegels stijgen. Welvaartsziekten zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes komen steeds meer voor. Wetenschappers over de hele wereld zijn naarstig op zoek naar hét antwoord op de gezondheidsproblemen van deze tijd. Dat antwoord wordt vooral gezocht in onze leefgewoonten. Als we gezonder eten en meer bewegen, kunnen we het risico op welvaartsziekten flink verlagen.

Maar wat is precies gezond eten? Voedingswetenschappers concentreren zich vaak op de voedingsstoffen. Van iedere voedingsstof wordt bepaald of het een positief dan wel negatief effect op de gezondheid heeft. Maar eigenlijk is het niet goed om het geïsoleerde effect van één voedingsstof te bepalen. Het gaat immers om het geheel. En er zit nog een addertje onder het gras. Bij het voedingsonderzoek vormen de huidige voedingsgewoonten altijd het uitgangspunt, en dat terwijl onze voeding de afgelopen honderd jaar wereldwijd in een sneltreinvaart is veranderd. De voedingspatronen van onze voorouders zijn vrijwel ‘uitgestorven’. Alleen bij zeldzame natuurvolkeren zien we ze nog. Misschien moeten we het antwoord op welvaartsziekten dus niet alleen zoeken in variaties op onze huidige voeding. Misschien is het tijd om onze horizon te verbreden en ook te kijken naar de voedingsgewoonten van heel vroeger, toen de mens nog één was met de natuur. Oerdis dus. Wat gebeurt er als we meer eten volgens onze roots, als we eten volgens Oerdis? Voel je je dan energieker, kom je meer op gewicht, verbetert je gezondheid? Probeer het eens uit.