Dagmenu’s

Hoe ziet een dagmenu volgens Oerdis eruit? Chefkok Eric van Veluwen maakte recepten die geïnspireerd zijn op Oerdis. Dietisten Karine Hoenderdos en Reina van Bruggen stelden met deze recepten 10 dagmenu’s samen. De volledige recepten zijn te vinden in de boeken over Oerdis.

Eric van Veluwen

ericvanveluwen_01

Eric van Veluwen

Chefkok Eric van Veluwen werkt al jaren vrijwel uitsluitend met biologische producten, het liefst uit eigen streek en van het seizoen. Eric raakte geïnspireerd door de filosofie van Oerdis. Hij maakte verschillende recepten voor Oerdis. De ingrediënten zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Eric van Veluwen: ‘Het maken van de recepten was gemakkelijker dan ik van tevoren dacht. Ik zou best volgens de Oerdis kunnen eten! Mijn grote liefde ligt bij de biologische producten, van het seizoen en uit de eigen streek. Ik vond het erg leuk om deze producten ook in de Oerdis recepten te verwerken. Hier en daar heb ik “gesmokkeld”, bijvoorbeeld met wat zuivelproducten. Het Oerdismenu moet tenslotte ook passen in deze tijd en ik ben nu eenmaal een groot liefhebber van mooie kazen. Al met al vond ik dit een leuke uitdaging. Ik heb het gevoel dat het écht gezond is.’

Karine Hoenderdos & Reina van Bruggen

reina

Reina van Bruggen

Diëtisten Karine Hoenderdos en Reina van Bruggen vertaalden de recepten van Eric van Veluwen in tien smakelijke Oerdisdagmenu’s. ‘Het is opvallend hoe rijk deze menu’s zijn aan voedingsstoffen. Dat komt vooral door de extra grote hoeveelheden groenten en fruit en ruime porties van de eiwitrijke producten zoals vlees en vis. Dat zijn stuk voor stuk producten met een hoge voedingswaarde.

A 84556

Karine Hoenderdos

De voorziening van alle vitamines en mineralen is zeer goed te noemen, vaak zelfs beter dan de Schijf van Vijf. Met uitzondering van calcium, omdat deze menu’s weinig zuivel bevatten. Door het lage koolhydraatgehalte is het vetpercentage in verhouding hoger dan gemiddeld. Ongezond is dat zeker niet. Door de keuze voor veel noten, zaden, vis, wild en eieren kies je automatisch voor voedingsmiddelen met het gezonde onverzadigde vet. Ook het caloriegehalte is vergelijkbaar met wat aanbevolen wordt in de huidige Nederlandse voeding.’

 

 

Dagmenu 1

Ontbijt:
Omelet met hamblokjes en maïs
Grapefruit
Thee of koffie

Tussendoor:
Thee of koffie
enkele gedroogde abrikozen (25 g totaal)

Lunch:
Doperwtensoep van in olie gebakken sjalot, wortel en bleekselderij. Kort koken met 150 g (diepvries)doperwten en kippenbouillon (van blokje) en pureren. Nog even zachtjes koken met 75 g koolvis in stukjes. Op smaak brengen met bladselderij, peper en zout.
(Mineraal)water

Tussendoor:
Glas magere yoghurt
Banaan
Thee of koffie

Warme maaltijd:
Salade met bietjes, wortel en rode kool
2 gebakken rundertartaartjes
(mineraal)water

’s Avonds:
Thee of koffie
2 handjes studentenhaver
Glas tomaten-groentensap

Dagmenu 2

Ontbijt:
Schaaltje (biogarde)kwark met stukjes appel, rozijnen en kaneel
Glas vers sinaasappelsap
Thee of koffie

Tussendoor:
Thee of koffie
peer

Lunch: 
Soepje van tomaat
Salade van gestoomde makreel (75 g), mandarijn en rode ui

Tussendoor:
Glas wortelsap
Handje gemengde noten

Warme maaltijd:
Zacht gegaarde knoflookkippenboutjes met citroen
Gemengde sla met vinaigrette
Gestoomde broccoli
Plakjes kiwi met aardbeien en gehakte walnoten

’s Avonds: 
Thee of koffie
Glas wijn
Appelchips

Dagmenu 3

Ontbijt:
Plakjes kipfilet (vleeswaar) met 1 mango in schijfjes
Glas (troebel) appelsap
Thee of koffie

Tussendoor:
Thee of koffie
2 kiwi’s

Lunch:
Krokante viskoekjes met sesamzaad en sereh
2 tomaten in plakjes en bestrooid met wat basilicum en vers gemalen peper
Glas sinaasappelsap

Tussendoor:
Thee of koffie
4 gedroogde vijgen

Warme maaltijd: 
Salade van boontjes met levertjes en lamsworstjes
Gepofte appel gevuld met gedroogde abrikoos en pecannoten (appel schillen en klokhuis verwijderen, holte vullen met abrikoos en noten, circa 40 minuten in de oven op 200 ºC of circa 6 minuten op hoogste vermogen in magnetron en nog even nagaren)

’s Avonds: 
Glas sap van 4 wortels, 1 appel en 1 cm verse gember
Cocktailgarnalen

Dagmenu 4

Ontbijt:
Boekweitpannenkoek met spek
Tropische fruitsalade van ¼ mango, schijf ananas en 2 handjes rozijnen
Thee of koffie

Tussendoor:
Thee of koffie
Appel

Lunch:
Salade van 50 g gerookte zalm op een bedje van 150 g komkommer, 2 tomaten en bosui
Met dressing van olie, (biogarde)yoghurt, dille, peper en zout
(mineraal)water met citroen

Tussendoor:
Shake van 100 g aardbeien, 1 banaan en (biogarde) yoghurt
(kruiden)thee

Warme maaltijd:
Gevulde courgette met in olie gebakken rundergehakt, sjalot, rode peper en pijnboompitten
Groene gemengde salade met dressing van olijfolie en citroensap
Schaaltje gemengd citrusfruit
(mineraal)water

’s Avonds:
Thee of koffie
Glas tomatensap
Handje cashewnoten

Dagmenu 5

Ontbijt:
Roerei van 2 eieren en 50 g gerookte heilbot en gesnipperd bosuitje
Schaaltje kersen

Tussendoor:
Thee of koffie
Bosvruchtensmoothie
Schaaltje kersen

Lunch:
Tonijnsalade met sla, sperziebonen, tomaat, rode ui, tonijn, ansjovis en dressing van olijfolie, witte wijnazijn en honing
Glas sinaasappelsap

Tussendoor:
Thee of koffie
Schijf meloen

Warme maaltijd:
Vooraf broccolisalade van kort gekookte, afgekoelde broccoliroosjes, met partjes mandarijn, een vinaigrette en geroosterd amandelschaafsel
Oersoep, maaltijdsoep van kip, ribbetjes en mosterd
Glas (mineraal)water

’s Avonds:
Thee of koffie
Glas tomaten-groentensap
Handje noten

Dagmenu 6

Ontbijt:
Avocado met gekookte en gepelde garnalen
Glas bosvruchten-sinaasappelsap
Thee of koffie

Tussendoor:
Schaaltje tutti frutti
Thee of koffie

Lunch:
Bloemkoolsoep met pinda en kokos
(mineraal)water

Tussendoor:
1 banaan
Thee of koffie

Warme maaltijd:
Geroosterd andijvie met lamsrugfilets
Schaaltje zelfgemaakte appelcompote met kaneel

’s Avonds:
Thee of koffie
Glas sap van ½ mango en 1 appel; eventueel op smaak brengen met wat basilicum
Handje gemengde noten

Dagmenu 7

Ontbijt:
Sportontbijt
Glas grapefruitsap
Thee of koffie

Tussendoor:
Peer Thee of koffie

Lunch:
1 haring met bietensalade gemaakt met gekookte bietje en appel in blokjes, gesnipperd sjalotje gesnipperd met dressing van zonnebloemolie, witte wijnazijn en (versgemalen) peper)
(mineraal)water

Tussendoor:
2 schijven ananas in stukjes met 2 handjes rozijnen
Thee of koffie

Warme maaltijd:
Couscous van bloemkool
1 gegrilde kippenpoten
Sinaasappel

’s Avonds:
Thee of koffie
Handje studentenhaver
Glas tomatensap

Dagmenu 8

Ontbijt:
Gebakken kalkoenborst, koud in plakjes
Met part meloen in plakjes
Thee of koffie

Tussendoor:
Glas sinaasappel-aardbeiensap
Paar gedroogde abrikozen

Lunch:
Salade met rivierkreeftjes, sinaasappel en mango
Beker geitenmelk

Tussendoor:
Thee of koffie
banaan

Warme maaltijd:
Entrecote met Provençaalse kruiden
Roergebakken ratatouille (aubergine, courgette, tomaat en ui)
Groene salade met dressing van olijfolie en citroensap, bestrooid met pijnboompitten
(mineraal)water

’s Avonds:
Thee of koffie
Glaasje rosé
Paar worteltjes en radijsjes

Dagmenu 9

Ontbijt:
Tropische smoothie
Salade van appel, bleekselderij, reepjes kalkoenfilet en walnoten
Thee of koffie

Tussendoor:
Thee of koffie
Trosje druiven

Lunch:
Gebakken scholfilet
Wortelsalade met rozijnen en yoghurt-honingdressing
(mineraal)water

Tussendoor:
Thee of koffie
Paar gedroogde vijgen

Warme maaltijd:
Zoerfleisch met citroen
roergebakken sperziebonen met ui
(mineraal)water
Schaaltje fruitsalade

’s Avonds:
Thee of koffie
Glas sinaasappelsap
Stengel bleekselderij en paar radijsjes

Dagmenu 10

Ontbijt:
Gebakken fruit (appel en peer in blokjes, druiven van trosje, omscheppen met citroensap en bakken op laag vuur) met hangop en handje grof gehakte walnoten
Glas sinaasappelsap

Tussendoor:
Thee of koffie
2 mandarijnen

Lunch:
Omelet van 2 eieren gevuld met champignons
Tomatensla met dressing van balsamico azijn en olijfolie, gegarneerd met blaadjes basilicum
(mineraal)water

Tussendoor:
Thee of koffie
Handje pistachenootjes

Warme maaltijd:
Roergebakken groentes met sojasaus
Moot gegrilde zalm
Fruitsalade

’s Avonds:
Thee of koffie
Groentechips
Glas tomatensap